Till Vanligt.se Till:Vänligt.se

 
 
 I och med oroligheterna i östra Ukraina. Har jag lagt nya färger över de två Oblast (län) det handlar om. Detta för att man lättare ska kunna se och förstå vilka östliga Oblast det handlar om i nyhetsrapporteringarna från Ukraina. Även uppdaterat med städerna Mariupol, Horlivka, Kramatorsk och Slovjansk.
 
Luhansk Oblast med 2,3 milj / inv. färgmarkerad och Donetsk Oblast med 4,5 milj / inv. färgmarkerad
 
Kartan
Här är en ny karta över Ukraina och Krim. Jag har "pluppat till den" med några städer och platser i både Ukraina som på Krim. Platser som för mig har dykt upp under tiden som krisen i Ukraina har pågått. Så lite jag visste. Var Inte ens säker på vilka länder Ukraina gränsade mot. Så därför finns även de nu med på min karta.

Kartan är klickbar och stödsidor om platserna öppnas i nytt fönster. Förutom större och viktiga städer finns även platser som Poltava med på kartan. Slaget vid Poltava 1709. Men var ligger Poltava? Jag kunde inte peka ut platsen. Nu har den en egen blå plupp och stödsida.

Det var från Dagö i dagens Estland som svenskättlingar 1781 tog sig hela vägen till Ukraina och grundade Gammalsvenskbyn. Det är intressant att läsa mer om invånarna i Gammalsvenskbyn och den traditionella svenskkopplingen som finns där ännu idag.

 
Oroligt hörn kan bli värre
Transnistrien i Östra Moldavien på gränsen till Ukraina kan vara nästa oroshärd i området. Den här regionen har varit omstridd sedan Sovjetunionen upplöstes 1991. I dag är den "en autonom territoriell enhet med speciell legal status" Allt enligt Moldaviens syn på utbrytarrepubliken.

Transnistrien beskriver sig själva som varande "en parlamentarisk demokrati" med egen polis, försvar, post och centralbank. Enligt Europadomstolen är Transnistrien” i praktiken under rysk kontroll eller åtminstone starkt inflytande”.

Här får nog både Ryssland och EU se upp och förhoppningsvis samarbeta tillsammans. Med både Moldavien och Transnistrien. En lösning kommer att behövas!

 
Kärnkraftverk
På kartan finns de fyra platserna där Ukraina idag har kärnkraftverk, med sammanlagt 15 reaktorer. Platserna har markerats och fått sina stödsidor. En plats, Zaporizhzhia, är det största kärnkraftverket i hela Europa. Den femte platsen är Tjernobyl där katastrofen inträffade den 26 april 1986.

Några månader efter Ukrainas självständighet 1991 inträffar en brand i en av Tjernobyls reaktorer som fortfarande är i drift. Reaktorn stängs och Ukraina beslutar att inga fler kärnkraftverk ska byggas. 1993 river man upp det beslutet och 2006 beslutar man att nu ska det byggas 22 nya reaktorer fram till 2030.

Jag hoppas att Ukraina tänker om och ändrar sitt beslut angående kärnkraft...

 

 

 

 

Vanligt & Vänligt
Björn Thylander